Bővebben a Pilates eszközökről

Picture of Dina's Pilates Studio

Dina's Pilates Studio

Dinas Pilates Studio Budapest - Kiscsoportos gépes óra - Reformer gép

Általában a pilates órákra érkező vendégek első számú kérdése a pilates gépekkel kapcsolatos. Miket fogunk használni az órán, mit kell tudni róluk és egyáltalán milyen funkciókat töltenek be?

Gondoltam röviden összeírom a pilates gépek legfontosabb tudnivalóit, hogy az órára érkezvén már legyen elképzelésed róla és minél izgatottabban várd a használatba vételüket. A gépeknek van egy jellemező közös vonása, mégpedig hogy mindet Joseph Pilates tervezte.

Fél Cadillac

Az I. világháborúban Joseph Pilates Man szigetén segédápolói feladatokat látott el, ahol mozgásképtelen, sérült katonákat próbált rehabilitálni, erősíteni, méghozzá minden rendelkezésére álló tárggyal, partvisnyéllel, kötéllel, régi ágybetétek rugóival.

Így született meg a Cadillac őse, ami egy rugókkal felszerelt kórhazi ágy volt. Azért ezt a nevet kapta, mivel J.Pilates szerint, olyan érzés egy ilyen gépen tornázni mint Cadillacben utazni.

Lehet rajta háton, hason, térdelőtámaszban, ülve, állva is gyakorlatokat végezni. Erőt, rugalmasságot, egyensúlyt fejleszthetünk általa.

Fél Cadillac

Reformer

J.Pilates ezt – a talajon végzett gyakorlatok mellett – legnépszerűbb Pilates eszközt a Cadillac után fejlesztette ki. Hihetetlenül sokoldalú, kicsit olyan mintha minden fitness eszközt egy darabba sűrítettek volna. Maga a kocsi egy fém vagy fa keretben van, kerekek segítik a keretben való elmozdulását. Különböző erősségű rugók adják az ellenállást munka közben. Lehet rajta háton, hason, térdelőtámaszban, ülve, állva is gyakorlatokat végezni. Erőt, rugalmasságot, egyensúlyt fejleszthetjük általa.

Rehabilitacióra való alkalmassága abban rejlik, hogy a reformer gépen történő mozgás ideje alatt, fekvő helyzetben az antigravitációs izmok kikakpcsolnak, így kíméletesen, harmonikusan dolgoztatja az ízületet és az izomzatot. A Reformer gépen excentrikus, koncentrikus mozgás váltakozásával érhetünk el szép szálkás izomzatot. Néha megkönnyíti, néha nehezíti a talaj repertoart.

J.Pilates szerint rendszeres használatával, pont azt teszi a testtel amire a neve alapján hivatott – megreformálja.

Dinas Pilates Studio Budapest - Kiscsoportos gépes óra - Reformer gép
Reformer

Gerinckorrigáló

J.Pilates 1945-ben nem volt megelégedve az emberek testtartásával, ezért ha új tartás problémákkal találkozott és nem állt rendelkezésére eszköz vagy nem volt még meglévő gyakorlat, amivel segíteni tudott volna a vendégein, akkor kitalát egyet vagy akár többet is, amiről úgy gondolta, hogy nem csak tanítványai, hanem a jövő generációja is hasznát veszik majd.

Az első ilyen eszközt állítólag két fél söröshordóból készítette, amit puha szivaccsal vont be. A hordóról leszedett fém abroncsot is nagyon ötletesen felhasználta, hiszen ebből lett a Pilates Circle (Pilates Karika), amit mai napig számottevő sportágban előszeretettel használunk.

Ezen az eszközön tornázva, a gerinc megnyújtózik, természetes görbületei megerősödnek, a mellkasunk fellélegzik. Erőt, rugalmasságot, egyensúlyt fejleszthetünk általa. A teljes talaj repertoár elvégezhető rajta.

Dinas Pilates Studio Budapest - Gerinckorrigáló gép
Gerinckorrigáló
Dinas Pilates Studio Budapest - Kiscsoportos gépes pilates óra - Pilates karika
Pilates karika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .