A Pilates alapelvei

Picture of Dina's Pilates Studio

Dina's Pilates Studio

Pilates alapelvek

A „Pilates” módszer lényege a “központ” (mélyizmok) megerősítése, a gerinc mozgékonyságának növelése, az izomerő és a testtudat fejlesztése. A gyakorlatok segítségével hatékonyan kezelhetünk bizonyos, a hátat, a csípőt, a térdet és a vállat érintő mozgásszervi problémákat, izomegyensúly bomlásokat.

Joseph Pilates (ezen holisztikus módszer megalkotója) azt vallotta, hogy nem magával a problémával kell foglalkozni hanem a teljes testet átmozgatva, a gyakorlatok pontos végrehajtásán keresztül fognak fájdalmaink oldódni, gyógyulni. A módszer pontos elsajátításához különböző alapelveket is lefektett melyek a következők:

#koncentráció

A gyakorlatokkal minden egyes mozgás egy végiggondolt folyamat és minden mozdulat maximális koncentrációt kíván. Úgy is hívják, hogy “gondolati mozgás”. A külső környezet kizárása, test -lélek kapcsolata, a koncentráció teljes mértékben a mozgásra irányul.

#légzés

A légzés lengedhetetlen része a technikának, azonban a legnehezebben tanulható része is egyben. A belégzés hátra-oldalra irányul, miközben a mélyhasizmok enyhe kontrakcióban vannak, a kilégzés a legnagyobb erőfeszítésnél történik.

#központosítás

A gyakorlatok kivitelezésénél fontos lesz, hogy a központ izmaival, azaz a mélyizmokkal dolgozz. Minden mozdulat a hasizmok kontrakciójával kontrollált. A cél az, hogy a test egy egységként dolgozzon.

#kontroll

A gyakorlatokkal a gravitáció ellen erősítjük az izomzatot, a testet. Minél lassabb a mozgás annál nagyobb erő kell a végrehajtáshoz.

#precizitás

Kezdetben a helyes testhelyzet felvétele nehéz, de a technikával szerzett tapasztalat a mozdulatok kontrolljához vezet.

Dinas Pilates köpontosítás alapelv

#áramlás

A gyakorlatokat folyamatos mozgással végezzük, mint egy kerék mely ugyanazzal a sebességgel, folyamatosan gördül a teljes cikluson és mozgástartományon át. Így a koncentrikus és excentrikus szakaszok váltakozásával egy teljes, kiegyensúlyozott és funkcionális edzést kapunk.

#izoláció

A gyakorlatok mindenkinek más kihívást jelentenek majd, hiszen különböző alkat típusokkal mindannyiunknak egyéni erősségei és egyéni gyengeségei vannak. A kiegyensúlyozáson keresztül megértjük majd testünk felépítését és a különböző izmok, izomcsoportok kontrolálása által válunk képessé az izolációra.

#jártasság

Ezt a módszert nem más mozgás helyettesítésére találták ki, hanem a test erősítésére, melyet a hétköznapokban vagy esetleg más sportágban is jól kamatoztathatunk.

A „Pilates” módszereket és az óráidon tanultakat nem csak a hétköznapjaidban hanem más sportágban is kamatoztathatod, nem véletlen hogy mára már több élsportoló életébe is bekerült a „Pilates” mint kiegészítő edzés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .